Blasco Ibáñez i la crònica d'una coetà espontània.


La plazuela estaba solitaria y el rojo ambiente del incendio hacía más lóbregas las calles inmediatas. Algunos chuscos arrojaban en la hoguera manojos de cohetes, que salían como rayos, culebreando su rabo de chispas, arrastrándose de una pared a otra y remontándose en caprichosas curvas hasta la altura de los balcones, para estallar con estampido de trabucazo. Los municipales no veían los cohetes, pues al fijarse en el aire matón de la chavalería que los disparaba, permanecían metidos en el portal, sordos y ciegos. Pàgina 158 “Arroz y tartana”

En este paràgraf del llibre "Arroz y tartana" de Blasco Ibàñez ens fa una bona descripció del que era una coetà i com es formava de manera espontània pels carrers de València i pobles de voltants per finals del segle XIX principis del S.XX. De fet la majoria de pobles en eixes èpoques comencen a expandir la tradició del coet, en Alaquàs les refèrencies més velles de la cordà són de 1859, fet documentat per l'investigador i filòleg local Rafa Roca. Per molt que cada any arribaren als pobles directrius per part del governador civil prohibint les cordaes i coetaes o els municipals intentaren que no sorgiren pels carrers de València era un cosa impossible, fent que cada any es repetira. Tot açò fon així fins als anys 90 quan comencen a regular el coet i ja no es poden tirar coets de forma espontània per tot el poble sense cap restricció, el que acabarà limitant el vol lliure de coets a unes hores determinades i un carrer concret.

Més recentment inclús ja amb normes i protocols són molts els ajuntaments que ja no dixen que tant coetà com cordà es desenvolupen al seu carrer Major, han montat gàbies als afores on realitzen els actes pirotècnics. En part s'han fet més impersonals perquè les gàbies que han fet els consistoris municipals entre si són molt semblants, però si és cosa d'elegir millor açò que prohibir la festa.

El futur del món del coet valencià és incert, perquè l'augment de protocols, assegurances i normatives ha fet que cada volta siga més car fer la festa coetera, moltes voltes sense l'ajuda de les autoritats municipals és impossible realitzar una coetà o una cordà. Però no tot és negatiu, d'uns anys ací s'han montat associacions que pretenen mantenir la flamà del coets als pobles i posar-la en valor, ja que a principis dels 2000 molts pobles pensaven que era questió d'anys que les cordaes i coetaes foren cosa del passat, de fet molts pobles van prohibir estes manifestacions festives pirotècniques als seus carrers. Per això és una bona notícia que cada volta hi haja més associacions per la promoció de la festa del coet, com per exmeple Amics de la cordà en Alaquàs.

Article publicat per Just Muñiz i Asensio

Comentaris

  1. Hola Just, el futur de la cordà passa per fer-la natural,sense aditius, deixant fora de l'organisació a politics i cosos de seguretat.
    Hem d'entendrer que anar a la cordà no es anar a treballar, tindrer que possar-me tots el EPIs,tan de moda en estos temps per desgracia, que vullga el politic o policía de torn, cremar i dic cremar no disfrutar, els coets com ells me diguem, on ells diguen i en el temps que ells diguen.
    I si les associacions domés poden existir baix eixos parametres, per a mi millor que no existixquem.
    S'ha de fer la Cordà en el foc just, sense fer animalades, no cal ser els que més coets cremem, torne a insistir, els coets no se cremen es fruixen.
    S'ha de tornar a penjar la corda i passar la pesa, a jugar al truc baix la corda, a empomar els coets, a oferir el coet a ton pare, a la novia,al teu sogre, a ta mare,a quansevol que tingues respecte. Aixó es el que hem de fer.
    Peró tot aço que sembla tan fácil de fer, no podrem fer-ho si els nostres jóvenes no ho han visto mai. Estàn convensuts que la Cordà es vestirse'n d'astronauta, eixir al carrer i cremar tots els coets que se puguen en el menor temps posible.
    Eixe, per a mi ,no es el camí.
    Com diu un molt amig meu i gran coeter.
    CAL REINTERPRETAR EL PASSAT PER A GARANTIR EL FUTUR.

    Te deixe unes cuantes dites que resumixen la Cordà.

    Fem cordaes sense animalaes.
    A la NASA estiren coets, pero no se fà Cordà.
    Les gavies per als pardals.

    I per fi la que resumix tota la filosofía coetera.

    QUI NO VULLGA POLS QUE NO VAJA A L'ERA

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Educació mercantilitzada.

Alaquàs i el joc de la pilota al carrer